26.5.2020
Hirvituhot vaikuttavat eri-ikäisrakenteisen metsän uudistumiseen
Scandinavian Journal of Forest Research -lehdessä julkaistu artikkeli Browsing hinders the regeneration of broadleaved trees in uneven-aged forest management in southern Finland valottaa hirvituhojen vaikutusta eri-ikäisrakenteisen metsän uudistumiseen. Nyt julkaistu artikkeli on tehty Esko Paanasen pro gradu -työn pohjalta, jota Suomen Riistanhoito-Säätiö rahoitti stipendillä vuonna 2018.
Artikkeli on luettavissa täällä.
1.4.2020
Apurahoja suunnattuun opinnäytetyöhön
Suomen Riistanhoito-Säätiö myöntää apurahan tai apurahoja opinnäytetöihin, jotka käsittelevät arvokkaiden lintuvesien levähdysalueverkoston metsästysrajoituksia ja niiden toteutusta.
Myönnettävän apurahan kokonaismäärä on 6 000 euroa ja sillä rahoitetaan 1–2 opinnäytetyön tekeminen riippuen työn laajuudesta ja arvioiduista kokonaiskustannuksista.
Apurahan hakuaika on 1.4.–30.4.2020.
Lisätietoja löydät täältä.
19.12.2019
Suomen Riista 65 ilmestyy joulukuun lopussa
Säätiön vuosittain julkaisema Suomen Riista ilmestyy jälleen joulukuun lopussa. Perinteikkäässä riistatieteellisessä julkaisussa perehdytään tänä vuonna muun muassa kultasakaalin Suomeen leviämisen vaikutuksiin, dronejen käyttöön vesilintulaskennoissa ja suomalaiseen metsäkanalinnustukseen.
Suomen Riistan voit tilata ottamalla yhteyttä sähköpostitse tilaukset@riistasaatio.fi.
26.11.2019
Säätiön stipendihaku 2020 on käynnissä
Säätiö myöntää jälleen nuorille riistantutkijoille ja riista-alan opiskelijoille apurahoja. Hakuaikaa on jäljellä 3.1.2020 saakka. Hakuohjeet ja lisätietoja löydät täältä.
18.6.2019
Säätiölle uusi projektikoordinaattori
Suomen Riistanhoito-Säätiö on aloittanut hanketoiminnan, jossa kanavoidaan vapaaehtoista rahoitusta luonnon- ja riistanhoitoon ja kehitetään tähän liittyvää toimintamallia. Hanketoiminnan ja säätiön kehittämisen projektikoordinaattorina aloitti toukokuussa maatalous-ja metsätieteiden maisteri Eeva-Maria Suontakanen. Projektikoordinaattorin töiden lisäksi Eeva-Maria toimii myös säätiön asiamiehenä. Hänet tavoittaa sähköpostitse asiamies@riistasaatio.fi tai puhelimitse 050 301 2647.
13.6.2019
Väitöstutkimus laittoman tappamisen ekologisista vaikutuksista Suomen ja Ruotsin susipopulaatioihin
Johanna Suutarisen Oulun yliopistossa tarkistetussa väitöstutkimuksessa Ecology of lawbreaking : effects of poaching on legally harvested wolf populations in human-dominated landscapes selvitettiin suomalaisten pantasusien kuolinsyitä, arvioitiin salametsästyksen voimakkuutta ja sen populaatiotason vaikutuksia sekä tarkasteltiin susikonfliktiin liittyvien ennustetekijöiden vaikutusta laittomasti tapetuksi tulemisen riskiin. Lisäksi väitöstutkimuksessa selvitettiin populaatiokoon, luvallisen pyynnin ja sukusiittoisuuden vaikutuksia aikuisten susien katoamiseen Ruotsissa.
7.3.2019
Oletko kiinnostunut takavuosikymmenten Suomen Riista-artikkeleista?
Säätiö tekee parhaillaan takavuosina julkaistujen artikkelien tekijänoikeuksien omistajien kanssa sopimuksia, jotka mahdollistavat artikkelien PDF-versioiden uudelleenjulkaisemisen tällä sivustolla. Tavoitteena on, että jo tämän vuoden aikana saadaan suurelta osin uudelleenjulkaistua vuonna 2003 ja sen jälkeen julkaistut artikkelit viimeistä edellisen niteen artikkeleihin asti.
29.1.2019
Opinnäyte metsästysmaan vuokraamisesta suomalaisissa metsästysseuroissa ja -seurueissa
Helsingin yliopiston Metsätieteiden laitokselle tekemässään pro-gradutyössä Valto Kontro selvitti sitä, onko raha yleistymässä vaihdon välineenä suomalaisessa metsästyskulttuurissa osana maanvuokrausjärjestelyä. Lisäksi tavoitteena oli selvittää vastikkeiden suuruus sopimuksissa maanomistajaryhmittäin sekä alueittain. Aineistona oli vuosina 2006 ja 2017 samoille 476 seuralle tai seurueelle. Tulokset osoittivat, että rahavastikkeellisten metsästysmaiden osuudet kokonaismetsästyspinta-aloista koko Suomessa ei ole suurentuneet vaan pikemminkin pienentyneet. Hehtaarivuokrat kasvoivat kyselyjen välisen vuosikymmenen aikana yksityishenkilöiden ja metsäyhtiöiden omistamilla mailla inflaatiokehitystä nopeammin.
30.12.2018
Opinnäyte hirven ruokailusta eri-ikäisrakenteisessa kasvatusmetsässä
Esko Paanasen vasta valmistuneessa opinnäytetyössä Jyväskylän yliopistoon tutkittiin hirvituhojen vaikutusta pienaukoilla ja poimintahakkuukohteilla. Työssä mm. havaittiin, että syötyjen koivun- ja pihlajantaimien osuus oli pienempi poimintahakkuualoilla kuin pienaukoissa. Puuston pohjapinta-alan suurentuminen oli molemmilla puulajeilla negatiivisessa yhteydessä hirvituhoihin.
8.11.2018
Tuore väitöskirja metsästysmatkailijoiden matkustusmotiiveista
Kauppatieteen maisterin Jarno Sunin väitöskirja ”Understanding the travel motivation of a serious leisure tourist – Hunting tourism as an example” tarkastettiin marraskuussa 2018 Itä-Suomen yliopistossa. Väitöskirja kuuluu matkailun markkinoinnin ja johtamisen alaan. Työssä tyypitellään erilaisia metsästysmatkailijoita, tarkastellaan heidän sisäistä motivaatiotaan matkustamiseen sekä kohdealueiden vetovoimatekijöitä.
5.9.2018
Valtion maiden metsäkanalinnustajia on monenlaisia
Valtion maiden lyhytaikaisilla vuorokausiluvilla metsäkanalinnustaneet lupa-asiakkaat profiloitiin. Luken ja Metsähallituksen yhteisessä tutkimuksessa tunnistettiin neljänlaisia linnunpyytäjiä erilaisine pyyntitapoineen, lupa-aluetoiveineen ja palvelutarpeineen.
30.1.2018
Säätiö jakoi tuttuun tapaan opiskelijastipendejä
Suomen Riistanhoito-Säätiön keskeisiä tarkoituksia on ollut sen perustamisesta alkaen riistantutkimustoiminnan edistäminen Suomessa. Yksi tätä toteuttavista toimintamuodoista on ollut jo pitkään ja on edelleen vuosittainen stipendien myöntäminen opiskelijoille . Viimeisen 15 vuoden aikana (2004-2018) Säätiö on myöntänyt 79 stipendiä, yhteisarvoltaan noin 89 000 euroa.
Säätiö julkisti vuoden 2018 kuusi stipendin saajaa valtakunnallisilla riistapäivillä 17.1.2018 Rovaniemellä.
Onnittelut stipendin saajille ja kiitokset kaikille hakijoille stipendejämme kohtaan osoitetusta kiinnostuksesta!
29.8.2017
Riistakantatieto 2016 yksissä kansissa
Luonnonvarakeskus julkaisi Pekka Helteen toimittaman raportin vuoden 2016 riistakanta-arvioista. Kooste sisältää monipuolista tietoa riistakantojen tilasta, kehitystrendeistä ja arviointimenetelmistä. Raportti on saatavissa sähköisenä julkaisuna ja tilattavissa paperiversiona.
