Päästölähteestä vesien puhdistajaksi – miksi juuri turvetuotantoalueita ennallistetaan kosteikoiksi?

Turvetuotantoalueiden ennallistaminen kosteikoiksi on paitsi erittäin kustannustehokas, myös monin tavoin ihmistä ja luontoa hyödyttävä ratkaisu.


Ennallistaminen vähentää hiilidioksidipäästöjä

Turvetuotanto on muokannut Suomen maisemaa vuosi­kymmenten ajan, erityisesti Etelä-, Keski- ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa. Turpeen nostoa varten laajoja suoalueita on ojitettu ja kuivattu, mikä on vahvasti muokannut suoelinympäristöjä ja aiheuttanut kuormitusta vesistöille. 

Suomen ilmastotavoitteet ovat vähentäneet turvetuotantoa, ja vuosittain vapautuu tuhansia (arviolta 3000-6000) hehtaareja entistä turvetuotantoalueita.. Kun turvemaa kuivuu, se altistuu hapelle, mikä kiihdyttää orgaanisen aineksen hajoamista ja vapauttaa merkittäviä määriä hiilidioksidia ilmakehään. Ennallistamalla alueet kosteikoiksi ja täyttämällä ne jälleen vedellä voidaan vähentää hiilidioksidipäästöjä ja edistää hiilen sitoutumista maaperään.

Ennallistaminen suojelee vesistöjä kustannustehokkaasti

Turvetuotantoalueiden ennallistaminen tuottaa altaita ja kosteikkoja, jotka eivät ainoastaan pidätä vettä, vaan myös toimivat suodattimina estäen ravinteiden ja kiintoaineen päätymistä kosteikon alapuolisiin vesistöihin. Lisäksi kosteikot tasaavat tulvapiikkejä. Tämä parantaa vesien laatua ja auttaa torjumaan rehevöitymistä. Kosteikot myös tarjoavat elinympäristöjä monille kosteikkolajeille, kuten vesilinnuille, kahlaajille, sammakoille ja monille selkärangattomille.

Entiset turvetuotantoalueet soveltuvat kosteikkojen ennallistamiseen erinomaisesti. Turvetuotantoalueiden valmiit pato- ja pengerrakenteet tekevät kosteikkojen perustamisesta suhteellisen yksinkertaista ja kustannustehokasta verrattuna esimerkiksi ruoppaamalla toteutettaviin kosteikkoihin. Parhaassa tapauksessa maaston luontaiset syvyys- ja korkeuserot tukevat kosteikkojen muodostumista ilman suuria ja kalliita maansiirtotöitä.

Turvetuotannosta kohti kestävämpää maankäyttöä

Turvetuotannon vähentyessä on sopiva hetki miettiä, kuinka vapautuvat alueet hyödynnetään kestävällä tavalla. Ennallistamalla ne kosteikoiksi voidaan vähentää haitallisia ilmastovaikutuksia, parantaa vesien laatua sekä tukea luonnon monimuotoisuutta ja taantuvia vesilintu- ja kahlaajalajejamme. 

On myös hyvä huomata, että turvetuotantoalueiden ennallistaminen ei ainoastaan hyödytä luontoa, vaan myös ihmisiä. Kosteikot tarjoavat mahdollisuuksia esimerkiksi metsästäjille ja lintuharrastajille, ja ovat usein myös mainioita virkistysalueita. Ennallistaminen on aktiivinen askel kohti vastuullisempaa maankäyttöä ja ilmastonmuutoksen hillintää.

Jaa: Twitter · Facebook