Turvetuotantoalueiden ennallistaminen tuottaa monia hyötyjä
Vähentyvästä turvetuotannosta vapautuu vuosittain tuhansia hehtaareja maata. Näiden alueiden ennallistaminen kosteikoiksi tarjoaa monia hyötyjä, jotka ulottuvat luonnon monimuotoisuuden edistämisestä vesiensuojeluun ja jopa ilmastonmuutosta ehkäiseviin vaikutuksiin.
Ennallistaminen tukee luonnon monimuotoisuutta
Kosteikot ovat tärkeitä elinympäristöjä monille lajeille, mutta niitä on hävinnyt merkittävästi maankäytön muutosten seurauksena. Ennallistamalla turvetuotantoalueet takaisin kosteikoiksi voidaan palauttaa menetettyjä elinympäristöjä ja estää kosteikkolajien taantumista.
Monet aikaisemmin runsaat lajimme, vesilinnut, kahlaajat ja erilaiset selkärangattomat, hyötyvät kosteikkojen palauttamisesta, sillä kosteikot tarjoavat näille lajeille luontaisia poikue- ja pesimiselinympäristöjä sekä muutonaikaisia levähdysalueita.
Kosteikoilla merkittävä rooli vesiensuojelussa
Kosteikoilla on myös suuri vesiensuojelullinen merkitys. Kosteikko toimii veden luonnollisena suodattimena: kosteikkoaltaassa veden virtaama hidastuu, jolloin veden kuljettama kiintoaines ehtii laskeutua pohjaan. Kosteikko voi pidättää jopa 90 prosenttia veden mukana kulkevasta maa-aineksesta ja siihen sitoutuneista ravinteista. Patorakenteiden ansiosta puhdas pintavesi pääsee kulkemaan eteenpäin, jolloin kosteikon alapuolisiin vesistöihin päätyy puhtaampaa vettä. Tämä vähentää niiden ravinnekuormitusta ja suojaa rehevöitymiseltä.
Kosteikot toimivat myös puskureina kevättulvissa ja rankkasateella. Ne tasoittavat tulvapiikkejä estäen tulvavesien äkillistä virtaamista alapuolisiin vesistöihin. Tämä hillitsee vuolaasti virtaavan veden aiheuttamaa eroosiota ja ehkäisee osaltaan kiintoaineiden huuhtoutumista, mikä edelleen tukee vesistöjen suojelua.
Ennallistaminen palauttaa luonnollisen tilan
Ennallistamisen ohella puhutaan usein aikeista palauttaa alueet takaisin niiden luonnolliseen tilaan. Luonnollisen tilan määritelmä on kuitenkin aina suhteellista. Meitä ympäröivä luonto on jatkuvassa muutoksessa, ja sopivan palautuspisteen määrittäminen on haastavaa. Kotoinen luontomme on ollut erilainen riippuen siitä, tarkkaillaanko sitä 50, 500 vai kenties jopa 6000 vuoden takaisessa tilassaan. Siksi tämänhetkisen ennallistamisen tavoitteena on ennen kaikkea tukea nykyisen lajistomme ja ekosysteemimme toimintaa, jotta luontomme säilyisi elinvoimaisena myös tulevaisuudessa.